Ensimmäisen vuosipuoliskon treenit

Vuosi on puolivälissä ja nyt on hyvä ottaa katsaus ensimmäisen kuuden kuukauden juoksutreeneihin. Harjoittelen paraikaa Pasi Päällysahon valmennuksessa Paavo Nurmi Marathonille, johon on nyt aikaa seitsemän viikkoa.

Aloitin Pikkuliten-blogin Poppiksen kanssa parivalmennuksen maratonille helmikuussa. Olen kirjoittanut kevään mittaan treenikuulumisia muun muassa täällä ja täällä.

Vaikka olemme parivalmennuksessa, Pasi on eriyttänyt treeniohjelmiamme. Muutamalla viikolla Pasi on keventänyt ohjelmaa henkilökohtaisten tilanteidemme mukaan.

Poppis on pystynyt tekemään kovempia vetotreenejä kuin minä, ja itse innostuin hulluttelemaan touko-kesäkuussa pidempien polku- ja pyöräilytreenien parissa. Kiitos Pasille kärsivällisyydestäsi ailahtelevan valmennettavan (eli allekirjoittaneen) kanssa!

Imatrankoski

Tammikuun alusta kesäkuun loppuun olen tehnyt yhteensä 230 h treeniä. Olen juossut ja kävellyt noin 1200 kilometriä, pyöräillyt 800 kilometriä, tehnyt lihaskuntotreeniä 12 h ja joogannut 8 h.

Viime vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla treenasin 225 tuntia, joista juoksua 1200 kilometriä (siis saman verran kuin tänä vuonna), pyöräilyä 95 km (murto-osa tämänvuotisesta), uintia ja vesijuoksua 8 h (näitä ei tänä vuonna vielä lainkaan), lihaskuntotreeniä 13 h (suunnilleen saman verran kuin tänä vuonna) ja joogaa 13 h (vähän enemmän kuin tänä vuonna).

Pasin tekemä juoksuohjelma on edennyt nousujohteisesti ja olen selvästi paremmassa kunnossa kuin alkuvuonna. Edellinen kolmen viikon treenijakso oli kevyt, koska kalenterissani oli useampi pitkä suoritus ja Bodom Trail, mutta tällä viikolla pääsin mättämään kunnolla treeniä! Juoksin 75 km, pyöräilin 50 km ja tein kaksi lyhyttä lihaskuntotreeniä.

Huomaan kunnon kasvamisen siitä, että tällainen kova treeniviikko meni ongelmitta. Viikon huipensi eilinen 28 km pitkä lenkki, joka oli tämän vuoden pisin maantielenkkini. Pitkis sujui +27 asteen helteessä mainiosti. Juoksin ohjelman mukaisesti ensimmäiset 20 km pk1-tasolla (avg 135, keskivauhti 7:20 min/km) ja loput 8 km pk2-tasolla (avg 150, keskivauhti 6:26 min/km – lenkin lopussa sykkeet nousivat jo enemmän kuumuuden vuoksi).

Nuuksio Backyard Ultra
Perjantaina kävin tutustumassa Nuuksio Backyard Ultran reittiin.

Keväällä tällainen lenkki olisi tehnyt vielä tiukkaa. Nyt tunsin itseni vahvaksi lenkin loppuun saakka, vaikka oli kuuma ja juomatkin loppuivat kesken (olin varannut mukaan 2 litraa). Kuuntelin samalla kuulokkeista Nuuksio Backyard Ultran huikeaa livestriimiä ja sen voimin pitkä lenkki sujui hujauksessa.

Pyöräilystä tukea juoksutreeniin

Tänä vuonna olen ottanut treeniohjelmaan ensimmäistä kertaa elämässäni kunnolla myös pyöräilyä. Ostin viime syksynä gravel-pyörän ja pyöräilykilometrejä on kertynyt keväästä asti mukavasti. Olen myös tehnyt muutaman pidemmän, 80 kilometrin pyörälenkin.

Juttelin pyöräilystä perjantaina Nuuksio Backyard Ultralla myös Mikael Heermanin kanssa ja hän totesi, että pyöräily on juoksijoiden keskuudessa aivan aliarvostettua. Olen tästä samaa mieltä! Itse koen saaneeni pyöräilystä lisää voimaa jalkoihin. Pyöräilyn avulla on helppoa kerätä kevyitä treenitunteja ja hapenottokyky kehittyy tehokkaasti.

Lisäksi pyöräily on elämyksellistä, kun saa kokea vapauden liikkua hienoissa maisemissa ja viilettää pitkin maanteitä. Heinäkuussa aion pyöräillä 110 km ystävän kesämökiltä kotiin. Odotan sitä pyörälenkkiä jo innolla!

Kaislampi
Lammessa virkistäytyminen erään polkulenkin päätteeksi.

2 Replies to “Ensimmäisen vuosipuoliskon treenit”

  1. On ollut upea seurata treeniäsi ja odotan innolla yhteistä seikkailua PNM:lla. Pasin enkeleiden pulinoissa on tullut paljon asiaa ja tsemppausta. Nämä kuukaudet ovat olleet monella tapaa ihania <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.