Huhtikuun juoksukuulumiset

Ihanaa alkanutta toukokuuta! Huhtikuu meni todella nopeasti ja blogin kirjoittaminen jäi muiden kiireiden jalkoihin. Juoksutreenit ovat kuitenkin sujuneet hyvin ja oli oikein onnistunut juoksukuukausi.

Helmikuun alussa alkanut juoksuvalmennus jatkui nousujohteisesti. Treenimäärää ja -kuormitusta on lisätty sopivasti: 12 km pitkät lenkit ovat pidentyneet 18 kilometriin ja teen vauhtikestävyystreenejä 1-2 kertaa viikossa.

Huhtikuussa lisäsin myös hyötyliikunnan määrää. Vaikka juoksen paljon, perustason arkiliikunta jää minulla helposti tosi vähäiseksi. Ylenpalttinen läppärin ääressä istuminen johtaa jumeihin eikä työvirekään ole paras mahdollinen, jos työpäivää ennen tai sen aikana ei tule mitään liikkumista. Olenkin käynyt nyt useina aamuina tai lounasaikaan pienellä kävelyllä tai pyöräilemässä.

Ahvenlampi

Juoksukunnon kehitystä huhtikuussa

Liikuin huhtikuun aikana yhteensä noin 34 h, joista juoksua 167 km, kävelyä 25 km, pyöräilyä 131 km sekä lihaskuntoa ja joogaa 2 h.

Olen pyöräillyt enemmän kuin koskaan aiemmin ja olen jopa hurahtanut pyöräilyyn. Onneksi ostin uuden gravelin viime syksynä! Juoksuvalmentaja Pasi laittoi myös pyynnöstäni treeniohjelmaan joka viikolle 1-2 pyörätreeniä.

Pitkiä juoksulenkkejä tein huhtikuussa 3 kpl, joiden pituudet vaihtelivat 15-19 km välillä. Pitkisvauhdit ovat kehittyneet mukavasti: alkuvuoden paras pitkikseni oli pari viikkoa sitten, jolloin pitkiksen keskivauhti oli jo piirun verran alle 7 min/km, 134 keskisykkeellä.

Eräs juoksuohjelman avaintreeni huhtikuussa oli 3×10 min vauhtikestävyyslenkki. Siinä juostaan kolme 10 minuutin vetoa alle 158 sykkeellä eli vk1-alueella, helpolla ja miellyttävällä fiiliksellä. Vetojen välissä on 3 minuutin palautus, joka lyhennettiin 2 minuuttiin kuukauden edetessä. Näitä vetotreenejä ehti olla huhtikuun aikana melkein joka viikko, 3 kpl.

3×10 minuutin vedoista on tullut yksi lempitreenini. Juoksen nämä aina samassa paikassa suhteellisen tasaisella reitillä. Kun teen tämän avaintreenin aina samalla reitillä, huomaan kehityksen, mikä taas tuo lisäintoa juoksutreeniin!

Koutsi ja valmennettavat kympin rykäisyn jälkeen.

Kympin virtuaalikisa

Huhtikuun huippuhetkiä oli Helsinki 10 -virtuaalikymppi, jonka juoksimme Poppiksen ja Satun kanssa (lue Poppiksen kisakertomus täältä). Pasi-koutsi järjesti meille hienon kisan!

Juoksimme kevyen liikenteen väylällä junaradan vartta Ilmalasta Mäkkylään ja takaisin. Reitti oli merkitty kilometrin välein. Pasi pyöräili meidän kisaajien rinnalla ja tsemppasi hienosti. Kisan jälkeen saimme Pasilta vielä mahtavat goodie bagit – ihan kuin oikeassa kisassa!

Oma loppuaikani kympillä oli 51:46 ja keskisyke 172. Kymppi oli minulle siis maksimisuoritus ja olin tosi tyytyväinen, että sain itsestäni kisatilanteessa kaiken irti. Kisa meni juuri kuten pitikin: juoksin niin kovaa kuin pääsin, mutta kuitenkaan erityisemmin hyytymättä. Ensimmäisen vitosen keskivauhti oli 5:08 min/km ja toisen 5:09 min/km.

Kevään ja talven juoksuvauhteja ei ole toisiinsa vertaaminen – Pasikin sanoi, että kesän kisojen kannalta ei ole mitään väliä, vaikka talvella tahkoaa ties miten hidasta vauhtia jossain umpihangessa (hmm, ihan kuin koutsi viittaisi allekirjoittaneen ajoittaisiin rämpimisiin Nuuksiossa 😅). Siksi onkin nyt erityisen palkitsevaa, että talven hitaiden lenkkien jälkeen juoksuvauhtia alkaa selvästi löytyä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *