Treeni puree ja kunto kasvaa

Juoksuvalmennus kohti Paavo Nurmi Marathonia etenee ja juoksuohjelman kahdeksas viikko alkaa. Tähän saakka ohjelmassa on ollut viisi lenkkiä viikossa: kaksi peruskestävyyslenkkiä, kaksi vauhtikestävyyslenkkiä ja pitkä lenkki. Vauhtikestävyysharjoituksista toisessa tehdään lyhyitä nopeusvetoja ja toisessa pidempiä vetoja. Kevyellä viikolla harjoituksia on yksi vähemmän.

Juoksun lisäksi olen tehnyt yhden salitreenin viikossa ja joogannut kerran viikossa. Lisäksi teen kehonhuoltoa joka päivä edes vähän.

Juoksukilometrejä on tällä ohjelmalla kertynyt 40-50 km viikossa ja ohjelma on tuntunut kuormitukseltaan sopivalta. Treenimääriä lisätään pikkuhiljaa: helmikuun alussa pitkän lenkin pituus oli 12 km ja nyt se on 15 km. Juoksuvalmennukseen kanssani osallistuva Poppis saa juosta jo 18 km pituisia pitkiksiä ja minäkin toivon mukaan pääsiäisen jälkeen, kun uusi treenijakso alkaa.

Juoksen kaikki peruskestävyyslenkit ohjelman mukaisesti alle 135 sykkeellä eli pk1-tasolla. Tämä koettelee välillä kärsivällisyyttäni, kun joskus haluaisin antaa lenkkareiden viedä ja juosta kovempaa, etenkin jos alla on sulaa asfalttia pitkästä aikaa talven jälkeen.

Maltan kuitenkin mieleni ja juoksen peruskestävyyslenkit Pasi-valmentajan ohjeiden mukaan. Palkitsevaa on se, että peruskestävyyden hinkkaaminen alkaa jo nyt tuottaa tulosta: helmikuun alussa juoksin 15 km pitkiksen 131 keskisykkeellä ja 7:37 min/km keskivauhdilla, ja tänään 15 km pitkis meni 132 keskisykkeellä ja 7:10 min/km keskivauhdilla. Pitkisvauhtini on siis parantunut kuudessa viikossa lähes 30 s/km!

Tämänpäiväinen pitkis tuntui jaloissa tosin kumman raskaalta viimeisten kilometrien ajan. Tämä oli varmaan monen tekijän summa: tänään juoksin pitkiksen pitkästä aikaa maantiellä enkä poluilla ja tällä viikolla olen liikkunut treeniohjelman ulkopuolella enemmän kuin pitkään aikaan (käynyt kävelyllä ja pyöräillyt melkein joka päivä koululle hakemaan etäkoululaisten lounaat).

Ensi viikolla vaihdan treeniympäristöä Salpausselän mäkisiin maastoihin, kun menen muutamaksi päiväksi tekemään töitä Lahteen. Odotan innolla uusia juoksureittejä!

2 Replies to “Treeni puree ja kunto kasvaa”

  1. Hienoa kehitystä! Ei tosiaan ole helppo jarrutella vauhteja, kun haluaisi rynniä vasikan lailla kevätlaitumella 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *