Juoksuvaellusvarustelua – yö bivyssä

Juoksuvaellus eli fastpacking on laji, joka yhdistää polkujuoksun, kevytretkeilyn ja perinteisen vaeltamisen. Juoksuvaelluksessa edetään lähtökohtaisesti juosten, päivätaipaleet ovat tavallista vaellusta pidempiä ja mukana kannettava retkeilyvarustus on kevyt, jopa 4-6 kg.

Innostuin juoksuvaelluksesta luettuani Jenny Toughin kirjan Solo, jossa hän kertoo juoksuvaelluksistaan kuuden mantereen vuoristoissa. Etenemisen vapaus, luontoelämykset ja kilometrien suorittaminen omaan tahtiin sytyttivät ajatuksen omista juoksuvaelluksista joskus tulevaisuudessa.

Juoksuvaelluksista löytyy hyviä blogikirjoituksia ja Facebookin Juoksuvaellus- ja Kevytretkeilijät-ryhmistä saa hyviä vinkkejä kevyeen retkivarustukseen ja reitteihin. Eniten päänvaivaa juoksuvaelluksessa aiheuttaa juurikin varustus: juoksuun soveltuva ja riittävän tilava reppu sekä nukkumisratkaisu (ja toki myös syömiset ja vesi, mutta ne ovat kokonaan oma aiheensa).

Juoksuvaellusreitin voi tietysti suunnitella niin, että yöpyy autiotuvissa tai laavussa, mutta myös omavaraiseen yöpymiseen on hyvä varautua. Omavaraisuus tuo vapautta juoksuetappien suunnitteluun ja yösija on aina tarjolla, riippumatta tuvan tai laavun täyttöasteesta.

Eri nukkumisratkaisuista päädyin bivyyn, joka tuntui keveydessään ja yksinkertaisuudessaan juuri sopivalta juoksuvaellukseen.

Mikä ihmeen bivy?

Bivy (tai bivi, bivouac-suoja) on kevyt yhden hengen suojapussi. Kevyimmät bivyt toimivat vain tilapäisenä hätämajoitteena ja bivy onkin pakollinen turvavaruste pitkissä juoksu- ja seikkailukisoissa, kuten heinäkuussa Lapissa juostavalla NUTS 300:lla.

Bivyistä löytyy myös yöpymiseen sopivia malleja, joista järeimmät lähentelevät jo yhden hengen telttaa ja ovat myös jo melko painavia. Järeämmässäkään bivyssä ei voi kuitenkaan erityisemmin oleilla, sillä sen putkimainen malli ei mahdollista istuma-asentoa.

Monien bivyjen ongelmana ovat epähengittävä materiaali ja nukkumisen aikana bivykankaan sisäpuolelle kertyvä kondenssivesi. Lisäksi bivyn sisällä pystyy säilyttämään rajallisesti varusteita, joten sadesäällä olosuhteet voivat muuttua äkkiä ikäväksi, jos muuta suojaa ei ole tarjolla.

Erilaisia bivyjä vertailtuani päädyin tilaamaan saksalaisesta verkkokaupasta Outdoor Researchin Helium Bivyn. Painoa tällä bivyllä on 476 g ja bivyn muotoilu vaikutti fiksulta. Siinä oli yksi telttakaari, mikä toisi lisätilaa bivyn pääpuolelle. Helium Bivyn suojakangas on vedenpitävä, mutta silti hengittävämpi kuin monessa muussa bivyssä.

Nukkuminen bivyssä

Halusin päästä testaamaan bivyä heti tositoimissa ja sain houkuteltua Minnan mukaan yhden yön retkelle Lopen Iso-Melkuttimelle. Perjantai-illan sää suosi retkeilijöitä ja alueet tulipaikkojen läheisyydessä olivat täynnä telttoja.

Löysimme kahden järven väliseltä kannakselta rauhallisen paikan, jossa ei ollut muita yöpyjiä. Neulasmaastosta löytyi käden käänteessä tasainen paikka bivylle ja Minna asensi oman riippumattonsa ja tarppinsa näppärästi puiden väliin.

Bivyn sisään laitoin puhallettavan makuualustan (joka oli riittävän kapea mahtuakseen bivyn sisään) ja makuupussin. Juoksukengät työnsin bivyn jalkopäähän, ja vaatteet ja arvotavarat otin yöksi bivyyn sisään.

Bivyyn asettuminen nukkumista varten olikin sitten melkoista taiteilua. Bivyn putkimaisen mallin vuoksi siihen joutuu ujuttautumaan jalat edellä ja samalla pitää varoa, ettei tuo kauheasti roskaa bivyyn sisään.

Sateisella säällä bivy ei toimisi yksinään majoitteena, koska bivyn sisään ei pääse noin vain eikä säilytystilaa ole kovin paljon. Testiretkellä sää oli poutainen, mutta sateella bivy vaatii kaverikseen ehdottomasti tarpin eli erillisen kangaskatoksen. Tarppi tarjoaisi suojaa myös repulle/rinkalle ja muille varusteille, joita säilytin nyt vain taivasalla.

Myös kylmemmällä kelillä bivyn toimivuus on kysymysmerkki. Ennen nukkumaanmenoa istuin iltaa kevytuntuvatakki ja kuorihousut päälläni ja riisuin ne vasta bivyn sisällä. Tämä ei ollut hyvä idea. Melkein nyrjäytin paikkani, kun riisuuduin ahtaassa bivyssä. Tässä toki sai kehoon hyvät lämmöt sopivasti ennen nukkumaanmenoa :D.

Upea auringonlasku Iso-Melkuttimella.

Hyvät yöunet

Nukkumaanmenoakrobatian jälkeen itse yö bivyssä sujui hyvin. En saanut ahtaanpaikankammoa ja lämpötila oli sopiva koko yön (yöllä oli lämmintä +15). Kankaan sisäpuolelle ei kertynyt kondenssivettä ja makuupussi säilyi kuivana – tosin yökin oli poutainen. Sateella tilanne voisi olla ihan toinen ja tällöin bivy tosiaan kaipaisi ylleen tarppia.

Aamukuudelta heräsin pissahätään eikä tuntunut aivan houkuttelevalta taiteilla itseään ulos makuupussin ja bivyn lämmöstä vähissä vaatteissa. Lisävaatteiden pukeminen bivyn sisällä on mahdotonta, joten kävin puskapissalla pelkässä t-paidassa ja alkkareissa. Nyt ei ollut kylmää eikä kosteaa, mutta kieltämättä jäin miettimään bivyn toimivuutta yöpymisessä, jos lämpötila laskisi lähelle nollaa.

Aamupalalla.

Kesäkelillä nukkumiskokemus Helium Bivyssä oli kuitenkin oikein hyvä ja pidän sitä varsin varteenotettavana majoitteena juoksuvaelluksiin. Tositoimiin ottaisin mukaan kuitenkin tarpin ja suunnittelisin juoksureitin niin, että huonolla säällä olisi mahdollisuus yöpyä myös sisätiloissa.

One Reply to “Juoksuvaellusvarustelua – yö bivyssä”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *