Olen aina rakastanut karttoja. Voisin viettää tuntikausia karttoja tutkaillen, oli kyse sitten maailmankartastosta, kaupunkikartoista tai maastokartoista.
Vielä parempaa on, kun pääsee yhdistämään karttaintoilun treenaamiseen! Lenkkireittien suunnittelu ja uusien paikkojen näkeminen on osa kestävyysliikunnan riemua. Juosten ja pyöräillen tulee käytyä paikoissa, joihin ei olisi muutoin päätynyt. Jälkeenpäin on hauskaa tutkia reittiä kartasta ja suunnitella uusia reittejä.
Ystäväni Milla tutustutti minut viime kesänä Veloviewer-sovellukseen, jossa treeni- ja karttaintoilu yhdistyvät. Sovellus on kenties tuttu monelle pyöräilijälle. Veloviewerissa koko maailman kartta on jaettu yhden neliökilometrin ruutuihin ja näitä ruutuja kerätään treenaten.
Kaikki treenireitit tallentuvat Stravan kautta Velovieweriin ja kun on käynyt tietyssä karttaruudussa, ruutu vaihtaa ohjelmassa väriä ja ohjelma merkitsee kyseisen ruudun kerätyksi.
Tavoitteena on kerätä mahdollisimman paljon ruutuja ja kasvattaa yhtenäistä neliön muotoista aluetta mahdollisimman suureksi. Veloviewerissa on myös paljon muita tilastoja, mutta itse käytän sieltä vain karttaominaisuutta.
Hienojen paikkojen keräilyä
Karttaruutujen kerääminen Veloviewerissa on hauskaa ja koukuttavaa, ja olen saanut sovelluksen käytöstä uuden lisämausteen treenaamiseen. Aloin käyttää sovellusta viime kesänä ja vein sinne myös vanhoja treenireittejä.
Veloviewerin pro-versio maksaa 10 £ vuodessa, jolloin sinne saa vietyä koko treenihistorian. Harmillisesti Veloviewerista ei ole mobiilisovellusta, vain selainpohjainen ohjelma. Treenin tallentuminen sovellukseen vaatii myös Stravan ja sellaisen sykemittarin, josta treenireitti tallentuu karttaan.
Nyt minulla on tilastoituna lähes 1600 ruutua – siis 1600 yhden neliökilometrin aluetta, jossa olen käynyt juosten, pyöräillen, kävellen tai hiihtäen vuodesta 2015 lähtien (hankin tällöin Polar V800:n, jossa treenireitti tallentuu karttaan). Suurin yhtenäinen neliön kokoinen alueeni on 12×12 ruutua.
Etenkin pyöräillen uusia ruutuja saa kerättyä tehokkaasti. Olen nyt keväällä innostunut pyöräilystä ja tehnyt pari pidempää pyörälenkkiä. 80 kilometrin pyörälenkillä olen saanut noin 50 uutta ruutua.
Veloviewer on saanut minut juoksemaan ja pyöräilemään hienoihin paikkoihin, joissa en olisi käynyt ilman sovellusta. On hauskaa tutkailla ruutukarttaa ja miettiä, mistä hakisi ruutuja seuraavaksi.
Myös kotimaan matkailu on entistä hauskempaa, kun saa uusia ruutuja. Vai juoksisinko kenties paikasta A paikkaan B ja keräisin optimaalisen määrän ruutuja?
Joskus ruudut ovat hankalassa paikassa. Tällöin on entistä palkitsevampaa, kun saa ruudun haettua. Minulla oli yksi hakematon ruutu pitkään Ämmässuon kaatopaikalla ja piti miettiä, miten sen haen.
Pyöräilin kotoa kaatopaikan reunamille, hölkkäsin metsän poikki ruudun yläkulmaan ja sain himoitsemani ruudun haettua. Samalla reissulla näin metsässä myös kaksi hirveä, ehkä ruutujen haussa nekin. 😀
Veloviewerin kartasta on kivaa tutkailla myös laajemmin, mistä kaikista maailmankolkista on saanut kerättyä ruutuja. Esimerkiksi omat pohjoisimmat ruutuni löytyvät Kilpisjärveltä ja eteläisimmät Marokosta.
Onko Veloviewer sinulle tuttu tai liittyykö kestävyysliikuntaharrastukseesi muuta tilastonörtteilyä, esimerkiksi paikkakuntien keräilyä? 😊
Postaukseen ei liity kaupallista yhteistyötä.
Aikoinaa tuli bongailtua ”ruutuja” autoillen, mutta lähtökohtana että aloitus on kotoa. Maidenhead ruudukko on 2 astetta leveä ja 1 asteen korkea. http://www.elisanet.fi/oh5lid/lid_roadmap.html
Kiva että innostuit ruutujen keräilystä. Hyvää kesää!
Ootkos muute tutustunu tähän ohjeisohjelmaan? Tähäkii jäi pahasti koukkuun 😀 https://rideeverytile.com/leaderboard_national