Laktaattitesti ja onnistuneita juoksutreenejä

Paavo Nurmi Marathoniin on alle neljä viikkoa! Nyt heinäkuussa olen lomaillut ja on ollut hyvä treenikuukausi. Erityisen arvokasta on ollut, että olen voinut lomalla palautua kovistakin juoksutreeneistä täysipainoisesti. Olen nukkunut paremmin kuin pitkään aikaan, ja laadukas uni on tehnyt treeneistä entistä onnistuneempia.

Heinäkuun alussa olimme perheen kanssa vaeltamassa Kilpisjärvellä ja vaelluksen jälkeen olinkin täynnä virtaa. Paluureittimme käsivarresta osui parahiksi Äkäslompoloon NUTS Ylläs Pallaksen aikaan, joten pääsin kannustamaan ystäviäni heidän kisasuorituksissaan ja tekemään omia juoksutreenejäni hienoissa tunturimaisemissa.

Laktaattitestistä uudet speksit juoksuun

Viime viikolla pääsin myös alkuvuodesta saakka odottamaani laktaattitestiin Myllypuron juoksuradalla. Testissä juostiin 6×2000 m vedot nousevalla vauhdinjaolla. Pasi-valmentaja toimi testaajana, ja ennen testiä speksasimme sopivat juoksuvauhdit testitaulukosta.

Arvelimme, että olen suunnilleen neljän tunnin maratonkunnossa. Niinpä juoksin testissä ensimmäisen kaksitonnisen 7:11 min/km-vauhdilla, toisen vedon 6:15 vauhtia ja siitä kiihtyvästi viimeiseen 5:11 vetoon saakka. Jokaisen vedon jälkeen Pasi otti sormenpäästä laktaatit. Koska testi juostiin pitkinä 2000 m vetoina, viimeisellä vedolla ei ollut tarkoitus juosta maksimiin.

Maalaismaisemaa
En ikinä kyllästy maalaismaisemiin.

Testitulokset olivat iloinen yllätys. Ensinnäkin sykealueiden rajat muuttuivat aika lailla edellisestä testistä ja sain aerobiseksi kynnykseksi nyt 156. Jatkossa saan juosta pitkät lenkit hivenen kovemmilla sykkeillä eli alle 140 sykkeellä (aiemmin alle 135 sykkeellä).

Erityisen tyytyväinen olin testin viimeisiin vetoihin, jotka nekään eivät tuntuneet ylitsepääsemättömän kovilta, vaikka Myllypuron hallissa oli +31 asteen helteen vuoksi aika lämmintä.

Sain laktaattitestistä myös ennusteen maratonin loppuajaksi, joka oli 3 h 55 min. Tämä vastaa hyvin omia tuntemuksiani tämänhetkisestä kuntotasostani. Pasi kommentoi testituloksia, että niissä näkyy kokeneen juoksijan kuntoprofiili ja että peruskestävyysalueeni on erittäin vahva. Olen tyytyväinen!

Onnistuneita vauhtikestävyystreenejä

Pääsin testaamaan uusia sykerajoja heti tuoreeltaan perjantain kynnykseltä kynnykselle -vauhtikestävyystreenissä. Siinä juostaan kiihtyvästi peruskestävyysalueelta vauhtikestävyysalueelle niin, että pk2-alueella juostaan 10 min, vk1-alueella juostaan 10 min ja vk2-alueella 5 min. Vetojen välissä on kolmen minuutin palautukset.

Ensimmäinen 10 minuutin veto pk2-alueella meni keskivauhdilla 5:36 min/km ja keskisykkeellä 148, ja toinen 10 minuutin veto vk1-alueella keskivauhdilla 5:13 min/km, keskisykkeen ollessa 161. Treeni meni siis oikein hyvin!

Vauhtikestävyystreenien lisäksi ennätin myös kevyelle aamulenkille.

Myös tiistain 2×15 min vauhtikestävyystreeni osoitti, että juoksuvauhtini ovat kuin ovatkin parantuneet. Olen tehnyt näitä pitkiä vetoja Pasin valmennuksessa säännöllisesti, mikä on mahdollistanut kunnon kehityksen seurannan. Tämän viikon vetotreenit lupaavat hyvää maratonia Paavo Nurmella – Pasi-taikuri on saanut kaivettua juoksukuntoni esiin parahiksi juuri maratonin lähestyessä!

Tulevana lauantaina 31.7. menen vielä Hämeenlinnaan juoksemaan puolimaratonin, joka on sopivasti kolme viikkoa ennen maratonia. Katsotaan, missä asennossa tähdet ovat puolikkaalla – kerron sitten blogissa kisakuulumiset!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *