Osallistuin viime syksynä kahdelle mindfulness-kurssille ja kirjoitin kurssikokemuksistani aiemmissa blogikirjoituksissa (lue lisää täältä, täältä ja täältä).
Koen saaneeni mindfulnessista apua stressinhallintaan, unettomuuteen ja palautumiseen. Säännöllinen mindfulness-harjoittelu on auttanut minua olemaan paremmin läsnä, päästämään irti negatiivisista ajatuksista ja olemaan sallivampi itseäni kohtaan. Toki kamppailen näiden asioiden kanssa vieläkin, mutta vähemmän kuin aiemmin.
Nyt sain haastatella blogiini mindfulness-pioneeri Leena Pennasta. Leena hän on tuonut mindfulnessin Suomeen 20 vuotta sitten ja hän on suomentanut mindfulnessin tietoiseksi, hyväksyväksi läsnäoloksi. Leena on perustanut Center for Mindfulness Finlandin, joka järjestää mindfulness-koulutuksia yksittäisistä kurssipäivistä (esim. hiljaisuuden päivä) pidempiin mindfulness-peruskursseihin.
Leena rakastaa työtään ja harjoittaa mindfulnessia tietysti itsekin. ”Ihanaa, kun voi tehdä sellaista työtä, jonka näkee vaikuttavan, joka antaa ihmisille paljon ja on itsellekin apuväline elämän eri käänteissä”, hän sanoo.
Mindfulnessin vaikuttavuus ja tieteellinen perusta ovat Leenalle tärkeitä asioita. Hän nähnyt mindfulnessin kasvattaneen kurssilaisten stressinhallintakykyä ja elämänhalua, lisäävän rentoutumiskykyä, vähentäneen fyysisiä ja psyykkisiä oireita, kuten kiputiloja ja unettomuutta, sekä tuovan tasapainoa kaikille elämänalueille.
Kaikki mitä tarvitset onnelliseen elämään, on jo sinussa
Mutta miksi juuri mindfulness? Leenaa on alusta asti puhutellut mindfulnessissa sallivuus, hyväksyvyys, vapaus, valinta ja arvostus. Mindfulnessin perustaja Jon Kabat-Zinn on sanonut: ”There is more right in you than wrong in you”. Mindfulnessin mukaan kaikki, mitä tarvitset onnelliseen elämään, on jo sinussa – mindfulness auttaa vain löytämään nämä voimavarat. Onnellisuus, tasapaino ja elämänilo voivat löytyä vain itsestä.
Mindfulnessin tarkoituksena ei ole päästä eroon omista ajatuksista tai tunteista. Tässä mielessä mindfulness on paradoksaalista: kun menee kielteisiä ajatuksia ja tunteita kohti, ne alkavatkin yhtäkkiä muuttua. Elämään mahtuu kaikenlaisia vastoinkäymisiä, joihin emme aina pysty vaikuttamaan, mutta mindfulnessin avulla pystyy kohtaamaan ne paremmin. Tätä kykyä on harjoitettava joka päivä, kuten Leena itsekin tekee.
Ajatus siitä, että kaikki tarvittava on jo minussa, on voimaannuttava. Leenan sanat saivat minut miettimään ihmisten elämyshakuisuutta. Moni hakee ulkoisesta maailmasta jatkuvasti uusia elämyksiä ja tämä tie voi olla loputon – aina vain lisää ja lisää elämyksiä. Mindfulness on tietyllä tavalla vastaliike tälle elämyshakuisuudelle. Onni löytyy arjen pienistä asioista, kunhan olemme vain läsnä havaitsemaan ne. Ja tärkeimmät elämykset löytyvät lopulta omasta itsestämme.
Olet puolet ajasta muualla
Leena määrittelee mindfulnessin mielen kykynä olla tässä hetkessä ja uskalluksena olla sen kanssa mitä on. Mindfulnessin avulla voimme kokea ja havaita asiat selkeämmin ja tehdä parempia päätöksiä. Leena kertoo Harvardin yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jossa selvitettiin, kuinka paljon ihmiset ovat läsnä omassa elämässään. Tutkimustulosten mukaan mieli on muualla noin puolet ajasta. Missaat siis puolet elämästäsi!
Mindfulness-kyvyn ja harjoittamisen kautta voit olla enemmän läsnä ja elää elämääsi täydemmin. Tämä kyky on jo jokaisessa meissä, ja harjoittelun avulla se ikään kuin kuoritaan esiin. Moni on kuitenkin kysynyt Leenalta, miksi pitäisi olla enemmän läsnä, jos se vain lisää omaa huonoa oloa. Leena tuumaa, että ei huono olo läsnäolosta lisäänny – olet vain tietoisempi ja löydät polkuja asioiden muuttamiseen. Se, minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.
Monilla on ennakkoluuloja mindfulnessia kohtaan. Leenan mukaan useimmat harhaluulot liittyvät siihen, että mindfulness on uskonto tai ismi. Luullaan, että mindfulness-harjoituksessa taiotaan itsensä johonkin olotilaan. Todetaan, että menetelmä ei sovi minulle, koska olen luonnostani keskittymiskyvytön tai mieli harhailee jatkuvasti.
Miten mindfulness auttaa työelämän haasteisiin?
Teen asiantuntijatyötä ja koen toisinaan haasteita vetää selkeitä rajoja työn ja vapaa-ajan välille. Kysyin Leenalta, miten mindfulness auttaa työelämän tyypillisiin haasteisiin, kuten stressiin, heikkoon palautumiseen ja uupumiseen. Yksi mindfulnessin tärkeimpiä vaikutuksia on kyky tunnistaa ja asettaa omat rajat. Mindfulness auttaa palautumiseen, kun itsen kuunteleminen lisääntyy ja osaa huomioida paremmin sen, mitä kulloinkin tarvitsee.
Mindfulness auttaa myös selkiyttämään prioriteetteja ja pysymään niissä. Ei tarvitse tuhlata energiaa asioihin, joihin ei pysty vaikuttamaan. Voi saada enemmän aikaan, mutta koko ajan omia rajoja kuunnellen ja itsestä huolehtien.
Entäpä juoksuun?
Entä mitä hyötyä mindfulnessista voi olla juoksussa tai muussa tavoitteellisessa harrastuksessa, jossa haluaa kehittyä? Tietoisen, hyväksyvän läsnäolon avulla huomaa paremmin, koska kannattaa harjoitella, miten ja kuinka paljon – rajojen tunnistaminen on tässäkin keskeistä.
Moni kuntourheilija haksahtaa ajatukseen, että enemmän on enemmän, ja unohtaa levon ja palautumisen. Mindfulnessin avulla tunnistaa paremmin, milloin on aika levätä ja palautua ja milloin taas on voimavaroja kovempaan treeniin. Joustavuus ja sallivuus lisääntyvät.
Kokeile!
Leena on kuullut monen sanovan, että harjoittaisi mielellään mindfulnessia, mutta ei ole aikaa. Tunnistan tämän esteen omassakin elämässäni. Kerron itselleni, että minulla on tärkeämpääkin tekemistä kuin istua paikoillani meditoiden – kunnes huomaan taas alkavani käydä ylikierroksilla, en pysty keskittymään, olen ärtynyt ja heräilen öisin. Näinä hetkinä totean, että mieluummin harjoitan mindfulnessia ennalta ehkäisevästi enkä vasta sitten, kun on aivan pakko.
Mindfulnessin voi myös aloittaa aina uudelleen, jos harjoittelu on jostain syystä jäänyt. Leena on huomannut myös omasta kokemuksesta, että läsnäolon kyky alkaa hävitä, jos sitä ei harjoita säännöllisesti. Itse hän harjoittaa hyväksyvän, tietoisen läsnäolon kykyä monta kertaa päivässä arjen tilanteissa sekä niin sanotuissa muodollisissa harjoituksissa.
Leena kannustaa kaikkia kokeilemaan mindfulnessia ja toteamaan itse menetelmän vaikutukset. Viikonloppukurssi on hyvä tapa aloittaa. Itse olin syksyllä sekä viikonloppukurssilla että kahdeksan viikon MBSR-kurssilla (mindfulness-based stress reduction) ja sain keinoja omien hyvinvointihaasteideni ratkomiseen aivan eri tavalla kuin pelkän kännykkäsovelluksen avulla. Ammattitaitoinen ohjaaja ja muiden osallistujien tuki olivat kullanarvoisia. Uskallan sanoa, että ilman kurssille osallistumista olisin nyt eri ihminen.
MBSR-kurssi saatu blogiyhteistyönä.