Osallistun paraikaa 8-viikkoiselle mindfulness-kurssille (Mindfulness-Based Stress Reduction, MBSR – ensimmäinen postaus aiheesta täällä). Kurssi alkoi syyskuun puolivälissä ja kestää marraskuuhun asti.
Mindfulness tarkoittaa suomeksi hyväksyvää, tietoista läsnäoloa, ja sen avulla voidaan edistää palautumista, kehittää hetkessä elämisen taitoa ja päästä eroon liiallisesta suorittamisesta. Koettu stressi vähenee, keskittymiskyky ja elämänlaatu paranevat.
Kurssi tulee minulle todella tarpeeseen. Olen tehnyt vaativaa työtä ja harrastanut tavoitteellisesti juoksua. On ollut taloremonttia, jatko-opintoja ja kaikkein tärkeimpänä olen tietysti myös äiti ja vaimo. Olen oppinut elämään stressioireiden kanssa ja tähän saakka pärjännyt melko hyvin.
Stressi on kuitenkin salakavala kaveri. Se hiipii vähitellen elämään ja stressitilasta tulee uusi normaali.
Minulla stressioireet kärjistyivät tänä kesänä jatkuvaksi yöheräilyksi. Ymmärsin, etten enää palautunut entiseen malliin. Tarvitsisin elämänmuutoksen. Nyt opettelen vähentämään ylimääräistä kuormitusta ja kovia vaatimuksia itseä kohtaan. Aion oppia uudelleen palautumisen taidon ja itsestä huolehtimisen.
Ja tähän mindfulness tarjoaa oivalliset työkalut. Mutta mitä mindfulness oikein on ja mitä olen saanut menetelmästä?
Mitä mindfulness on?
Center for Mindfulness Finlandin (jonka kurssille osallistun) omistaja Leena Pennanen on suomentanut mindfulnessin hyväksyväksi, tietoiseksi läsnäoloksi. Suomennos kuvaa osuvasti mindfulnessin perusideaa. Mindfulnessissa opetellaan
- hyväksymään asiat yrittämättä väkisin muuttaa niitä (jolloin asiat itse asiassa voivat alkaa muuttua)
- tiedostamaan omat tunteet, ajatukset ja kehon tuntemukset sekä
- olemaan läsnä nykyhetkessä ja kehon tuntemuksissa.
Mindfulnessissa harjoitellaan vain olemista, jatkuvan tekemisen sijaan. Otetaan aistit käyttöön pelkän ajattelun sijaan. Kuunnellaan itseä ja omia tarpeita sen sijaan, että altistutaan jatkuvalle ympäristön viriketulvalle. Siis mitä oivallisinta palautumista!
Mindfulness-taitoja harjoitellaan yksinkertaisten meditaatioharjoitusten avulla, joita voi tehdä missä vaan. Harjoituksissa meditoidaan joko istuen tai maaten tai tehdään yksinkertaisia joogaliikkeitä rauhallisesti ja keskittyen.
Kahdeksan viikon MBSR-kurssi koostuu kahdeksasta livetapaamisesta keskiviikkoiltaisin sekä hiljaisuuden päivästä lokakuun lopussa (odotan erityisesti tuota hiljaisuuden päivää!). Kurssitapaamiset pidetään Center for Mindfulness Finlandin Läsnäolon tilassa Etelä-Haagassa Helsingissä. Tila on ihanan rauhoittava ja pehmeällä viltillä on hyvä tehdä meditaatioharjoituksia. Ohjaaja opastaa harjoituksiin ja kurssilla on sopivasti keskustelua sekä omat kotitehtävänsä joka viikolle.
Keskiviikkoiltaisen MBSR-kurssin tapaamiset katkaisevat viikon työsirkuksen tehokkaasti ja mieli on aina rauhoittuneempi ja seesteisempi. Ammattitaitonen kurssiohjaaja on kullanarvoinen ja hän on ihanan omistautunut kurssilaisille. Kun jouduin jättämään yhden tapaamisen väliin, sovimme ohjaajan kanssa juttutuokion puhelimessa ja kävimme läpi tapaamisen asioita. Myös ryhmä on tärkeä osa kurssia ja on mukava havaita, että en ole yksin omien haasteideni kanssa.
Mindfulnessia kotona ja töissä
En ole perehtynyt meditaatioperinteeseen tai meditoinnin filosofiaan, mutta mindfulnessissa meditaatiolla tavoitellaan pysähtymistä hetkeen ja hengityksen ja kehon tuntemusten hiljaista havainnointia. Mindfulnessin tavoitteena ei ole hakeutua transsiin tai johonkin ylimaalliseen, hengelliseen olotilaan 🙂 eikä mindfulness ole myöskään uskonto, vaikka siinä onkin paljon samoja elementtejä kuin buddhalaisuudessa.
Säännöllinen harjoittaminen on mindfulnessissa tärkeää. Paras hyvinvointivaikutus mindfulnessista syntyy päivittäisellä harjoittamisella. Voi tehdä yhden pidemmän, esim. 30 minuuttia kestävän harjoituksen tai useamman lyhyemmän.
MBSR-kurssin hintaan kuuluu maksuton Mindfulness App Leena Pennanen -kännykkäsovellus, jossa on tosi hyviä harjoituksia kotona tai reissussa tehtäväksi. Sovelluksesta on myös ilmaisversio ja Premium-version voi ostaa sovelluskaupasta ilman kurssille osallistumista.
Itselleni sopii parhaiten 2-3 lyhyempää harjoitusta päivässä ja käytän tähän kännykkäsovellusta. Työpäivän aikana pyrin tekemään vähintään yhden 5 -10 minuutin harjoituksen ja illalla vähän pidemmän. Päivästä ja fiiliksistä riippuen iltaharjoitus on joko istuma- tai kehomeditaatio (jälkimmäisessä maataan ja käydään keho mentaalisesti läpi osa kerrallaan) tai rauhallinen mindful jooga.
Joskus teen kehomeditaatiota myös yöllä, jos herään enkä saa uudelleen unta. Yksinkertainen harjoitus rauhoittaa mielen tehokkaasti.
Mitä olen saanut mindfulnessista?
Kun kuulin ensimmäistä kertaa mindfulnessista monta vuotta sitten, suhtauduin menetelmään ennakkoluuloisesti. Minähän olen rationaalinen ihminen, selviän kaikesta analysoimalla, ei tuollaista hörhöilyä minulle!
Samaan aikaan luin vakuuttavia tutkimustuloksia mindfulnessin myönteisistä terveys- ja hyvinvointivaikutuksista. Ajattelin antaa menetelmälle mahdollisuuden. Eikä minun tarvitsisi ymmärtää menetelmää perinpohjaisesti, luottaa vain prosessiin ja säännöllisen harjoittelun voimaan.
Aika pian harjoittelun aloitettuani tajusin, että mindfulnessissa on paljon jo ennestään tuttuja elementtejä. Henkisellä tasolla juoksu ja mindfulness tähtäävät pitkälti samoihin asioihin. Juoksu on mindfulnessia puhtaimmillaan: hyvässä treenissä tai kisassa keskittyy vain suoritukseen, pää tyhjenee kaikesta muusta ja syntyy täydellinen läsnäolon tila. Muistan monesti ajatelleeni, että juokseminen on minulle ainoa tilanne, jossa kykenen olemaan täydellisesti läsnä.
Stressaantuneena aloin kuitenkin huomata, että edes juoksussa en enää saanut päätä tyhjennettyä ja oli vaikeaa keskittyä treeniin. Eräällä polkulenkillä muistan juosseeni 1,5 tuntia ja vasta sitten päänsisäinen meteli lakkasi. Mieleni oli selvästi ylivirittynyt ja ”läsnäolon lihas” ei enää toiminut kuten aiemmin.
Suuressa kokonaiskuormassa yhä pidemmät juoksulenkit eivät ehkä olisi hyvä ratkaisu stressin purkamiseen. Tällöin pikemminkin juoksisin itseäni karkuun kuin jotain tasapainoisempaa kohti.
Säännöllisen mindfulness-harjoittelun myötä ymmärrän itseäni paremmin, kuuntelen itseäni enemmän eikä kehoni ole enää alati jännittynyt. Nukun yöt rauhallisemmin ja saan yöllä herätessäni nopeammin uudelleen unen.
Nukkumisen kannalta on kuitenkin tärkeää, että teen harjoituksia pitkin päivää, en vain viimeisenä illalla ennen nukkumaanmenoa. Jos jätän harjoitukset väliin (kuten kävi liian usein viime viikolla, kun maailma piti saada valmiiksi ennen syyslomaa) huomaan heti ajautuvani takaisin ylisuorittavaan, kireään minään ja nukun levottomammin.
Minun on ollut helppo heittäytyä meditoimaan, vaikka välillä harjoittelu on myös todella vaikeaa. Ajatukset pyörivät mielessä kuin likapyykki pesukoneessa ja tekisi mieli vain jättää harjoitus sikseen ja rynnätä karkuun. Mutta näinä hetkinä tiedän, että tarvitsen rauhoittumista ja mindfulnessia kaikkein eniten. Enhän jätä juoksuharjoitustakaan kovin helposti kesken.
Mindfulness on siitä armollinen menetelmä, että aina kun mieli harhailee jonnekin harjoituksen ulkopuolelle, palautan ajatukset takaisin kehoon ja hengitykseen enkä syyllistä itseni. Ei haittaa, vaikka joudun tekemään tämän sata kertaa yhden harjoituksen aikana. Mikään harjoitus ei ole hyvä tai huono eikä sen onnistumista mitata keskeytysten määrällä.
Mindfulness on nyt jo tuonut paljon hyvää elämääni ja tulen varmasti jatkamaan harjoittelua kurssin jälkeenkin.
Kurssi saatu blogin kautta.