Juoksuvalmennus maratonille alkaa

Huomenna tammikuu vaihtuu helmikuuksi ja juoksuvalmennus kohti maratonia alkaa! Tämä tarkoittaa, että saan treenata yli puoli vuotta juoksuvalmentaja Pasi Päällysahon osaavassa ohjauksessa.

Tällä kertaa treenit kohti maratonia ovat monin verroin hauskemmat, sillä osallistun juoksuvalmennukseen yhdessä Pikkuliten-blogia kirjoittavan Poppiksen kanssa. Olemme juoksijoina hyvin samantasoisia, ja on tosi kivaa vaihtaa treenikokemuksia ja saada ystävältä motivaatiota koviin treeneihin.

Saimme jo treeniohjelman kolme ensimmäistä viikkoa Pasilta Google Driveen. Treeniviikot rytmitetään niin, että kahta kovaa treeniviikkoa seuraa kevyt viikko. Ensimmäisellä treenijaksolla juoksua tulee kovan viikon aikana noin 45 km ja kevyellä viikolla 25 km.

Ohjelmasta tuli heti luottavainen fiilis: ohjelma on selkeä ja yksinkertainen, se alkaa riittävän kevyesti, mutta heti ohjelman alussa tulee sopivasti haastetta ja vaihtelua treeniin.

Viikonloppuna juoksin merenrannalla Hangossa.

Erityisen paljon tykkään siitä, miten ohjelmassa haetaan polarisaatiota eli selkeää jakoa kevyisiin ja koviin treeneihin. Viikossa on viisi juoksulenkkiä, joista kolme on hyvin kevyitä peruskestävyyslenkkejä pk1-alueella eli alle 135 sykkeellä, ja kaksi lenkkiä on vauhtikestävyyslenkkejä, esim. 3×8 min vetoja pitkällä palautusajalla.

Niin sanottuja roskakilometrejä eli juoksutreeniä helposti puurouttavaa pk2-juoksua ohjelmassa ei ole juuri lainkaan. Tässä vaiheessa, kun maratoniin on yli puoli vuotta, ohjelmassa keskitytään selvästi vahvan peruskestävyyspohjan rakentamiseen, unohtamatta kuitenkaan vauhtikestävyyden kehittämistä.

Juoksun ohessa jatkan lihaskuntotreenin tekemistä kerran viikossa. Sain Pasilta hyvät ohjeet lihaskuntotreenin ja juoksun rytmittämiseen. Teen lihaskuntotreenin joko kovan treenin yhteydessä tai lepopäivänä (joita on ohjelmassa kaksi viikossa).

Pasi huomautti, että on tosi yksilöllistä, mihin kohtaan treeniviikkoa lihaskuntotreeni kannattaa sijoittaa. Kokeilen eri vaihtoehtoja ja kerron kokemuksistani vähän myöhemmin täällä blogissa.

Olemme Poppiksen kanssa kokeneita juoksijoita – Poppiksella on takanaan yli 30 maratonia ja minulla 12. Pasi on osannut ottaa juoksutaustamme ohjelmassa hyvin huomioon: jos olisimme aloittelijoita, ohjelma olisi aivan erilainen. Meillä molemmilla on unelmana maratonennätys. Itse en ole juossut maratonia lähes puoleentoista vuoteen ja on huippua päästä tekemään taas kovavauhtisia treenejä.

Mennyt tammikuu oli hyvä juoksukuukausi: juoksin ja kävelin noin 180 km, ja eri lajeista kertyi treenitunteja noin 32 h. Tein viisi lihaskuntotreeniä ja pari joogaa. Näistä luvuista on hyvä aloittaa tavoitematka kohti Paavo Nurmi Marathonia!

6 Replies to “Juoksuvalmennus maratonille alkaa”

    1. Kiva kun olet mukana seuraamassa! Päivitän blogiin ja Instaan treenikuulumisia mahdollisimman ahkerasti. 😊

  1. Ihanaa päästä tositoimiin! Vertaistuki tulee olemaan tosi tärkeä osa tätä valmennusta. Kiitos, että otit mut pariksesi <3

    1. Niin on, ihan huippua! Ja kiitos samoin, mahtavaa olla tässä yhdessä 😍

  2. Täälläkin aloitettiin tänään harjoitusohjelma kohti puolimaratonia! Kiva seurailla sinun ja Poppiksen treenejä. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *