Ylimenokaudella juoksu sivurooliin

Tämän vuoden kisakauteni päättyi Tallinnan maratoniin ja siirryn nyt ylimenokaudelle. Laitan hyvillä mielin kisat pakettiin ja juoksu saa jäädä hetkeksi sivurooliin. Suunnitelmissani on harrastaa liikuntaa muiden lempilajieni parissa: joogan, uinnin, kävelyn, ja kuntosaliharjoittelun.

Ylimenokauden tarkoitus on palauttaa juoksija vuoden treeneistä, huoltaa kehoa ja löytää uutta motivaatiota seuraavalle treenikaudelle. Olen pitänyt joka vuosi jonkinlaisen ylimenokauden, mutta en ole kuitenkaan osannut luopua juoksusta kovin pitkäksi aikaa. Nyt ajattelin pitää Tallinnan maratonin jälkeen koko lopun syyskuun juoksuttomana ja juosta loppuvuoden aikana enintään pari kertaa viikossa, ottamatta mitään paineita kertyvistä kilometreistä.

Elokuussa, viimeisimmissä kovissa treeneissä ennen Tallinnaa, huomasin jo oikein odottavani ylimenokautta. Tänä vuonna mulla on ollut kisastartteja enemmän kuin aikaisempina vuosina, ja näin jälkeenpäin ajateltuna startteja saattoi olla vähän liikaakin. Puolen vuoden sisällä maaliskuusta syyskuuhun juoksin yhden 55 km maastoultran, kaksi maratonia, neljä puolimaratonia (joista yhden maastossa) ja kolme kympin kisaa.

Syksyllä 2016 juostiin ystävien kanssa Kivesvaaralla. Samanmoiselle reissulle olen lähdössä syyskuun lopussa. Kuva: Saara Päätalo.

Mutta erilaisia juoksuelämäntyylejä on ehdottomasti hyvä kokeilla ja tulla viisaammaksi sen suhteen, mikä itselle sopii. Loppuvuoden postauksissa tulen pohtimaan vielä tarkemmin tämän vuoden onnistumisia ja haasteita. Molempia on kyllä tänäkin vuonna riittänyt.

Vaikka olen harrastanut juoksua 11 vuotta, opin lajista koko ajan lisää. Kisat ovat liian lähellä toisiaan, teen varustemokia, yliarvioin oman jaksamiseni – tai yllätän itseni täydellisellä vauhdinjaolla, (kirjaimellisesti) ehjällä kisasuorituksella tai itsestäni löytyvällä sisuperkeleellä, vaikka kaikkien ennusmerkkien perusteella pään olisi pitänyt pettää pahasti.

Liikunta tuo minulle valtavasti energiaa ja hyvinvointia arkeen ja siksi ajattelin liikkua ylimenokaudellakin melko aktiivisesti. Treenitehot ovat kuitenkin huomattavasti kevyemmät kuin juoksukaudella ja panostan peruskunnon ylläpitämiseen, lihaskuntoon ja liikkuvuuteen. Aion keskittyä myös omaan kokonaisjaksamiseeni ja unen parantamiseen. Opettelen palautumista edistäviä elämäntapoja, harjoitan mindfulnessia ja otan ihan rennosti perheen, ystävien ja lukemisen parissa.

Ylimenokaudella yritän käydä ahkerammin salilla!

Rakastan rutiineja ja laitan viikoittaiset treenit aina etukäteen kalenteriin. Alustavasti mietin, että liikkumisten suhteen ylimenokauden viikko-ohjelma voisi näyttää tältä:

  • Ma kuntosali
  • Ti kävely tai kevyt juoksulenkki
  • Ke lepo
  • To uinti
  • Pe astangajooga
  • La vähän pidempi kävely tai kevyt juoksu
  • Su yin-jooga

Jotain liikuntaa olisi siis kuutena päivänä viikossa, mutta näistä suurin osa on kevyttä. Ja erilaisia lajeja olisi viikko-ohjelmassa huomattavasti monipuolisemmin kuin juoksukauden aikana. Muu perheeni myös pelaa tennistä ja kukapa tietää, vaikka löytäisin itseni aivan uudenkin lajin parista! Välillä saatan myös käydä kiipeilemässä.

Iloista viikkoa ja kivoja treenejä sulle!

Voitko kuvitella, että odotan jo juoksua talvisessa Nuuksiossa? 🙂

Voit seurata minua myös Instagramissa, Facebookissa ja Blogit.fi-sivustolla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *