Treeni palasi arkirutiineihin

Lokakuussa pidin taukoa kaikista kovista treeneistä ja liikuin vain hyvin kevyesti. Polarin tilastojen mukaan 98 % lokakuun treeneistäni tapahtui peruskestävyysalueella – mikä oli itsellenikin yllätys! Liikuin myös määrällisesti tavallista vähemmän: erilaista treeniä kertyi yhteensä 16,5 h eli keskimäärin alle 4 h viikossa.

Juoksua ja kävelyä kertyi lokakuussa noin 50 km, mikä oli vähemmän kuin vuosiin. Kuntosaliharjoittelua ja joogaa tein puolestaan enemmän kuin pitkään aikaan, lähes 7 h koko kuukauden aikana. Eräänlainen ennätysten kuukausi, siis!

Erilainen treenikuukausi tuli todella tarpeeseen, sillä halusin saada unet kuntoon ja varmistaa muutenkin palautumiseni edellisten kuukausien ylikuormituksesta ja kiireisestä työsesongista. Tällä hetkellä vireystilani on ihan eri luokkaa kuin vaikkapa elokuussa eikä marraskuun pimeyskään ole haitannut minua tippaakaan.

Rakastan Nuuksion kallioisia polkuja.

Parantuneen jaksamiseni myötä päätin osallistua Kestävyyttä pintakaasulla -ryhmän marrasputkulaan. Alkuperäisessä marrasputkessa juostaan joka päivä ulkona vähintään 25 min, mutta valitsin eri suoritusvaihtoehdoista itselleni vaihtoehdon 4, jossa liikutaan joka päivä ulkona tai sisällä vähintään 25 min. Lisäksi pidätin itselleni oikeuden tehdä liikunnan sijaan vähintään 25 min mindfulness-harjoittelua, jos jonain päivänä liikuntavaihtoehto tuntuisi liian kuormittavalta.

Nyt marrasputkula on reilusti yli puolivälin ja olen liikkunut joka päivä. Juoksua on edelleen vähän, koska olen halunnut rakentaa ensi kauden pohjia muutoin kuin juoksemalla. Taisin myös vähän hurahtaa joogaan. Olen joogannut pari kertaa viikossa ja huomannut edistystä itselleni haastavammissa asanoissa. Jooga pitää paikat auki ja ehkäisee tehokkaasti rasitusvammoja.

Viime viikon treenit – ja mindfulness-harjoitukset

Pidin viime viikolla kirjaa liikuntatreeneistä sekä mindfulness-/meditaatioharjoituksista. Mindfulness on minulle nykyään tärkeä palautumisen työkalu ja oli kiinnostavaa pitää kirjaa myös siitä, paljonko mindfulness-harjoituksia tulee yhden viikon aikana. Pyrin tekemään mindfulnessia joka päivä ja mietin, että voisin jatkossa ottaa mindfulnessin treeniohjelmaan siinä missä muutkin lajit. Mindfulnessissa säännöllisyys on tosi tärkeää, jotta voi saada aikaan myönteisiä hyvinvointivaikutuksia.

Ennätin salillekin.

Näin siis liikuin ja meditoin viikolla 46. Käyn päivätyössä eli liikuntatreenit painottuvat iltaan, mutta mindfulnessia pyrin tekemään töissäkin edes joskus.

Maanantai

Alkuillasta 15 min mindfulness-harjoitus kotona. Työpäivä oli hektinen ja oli vaikeaa keskittyä hetkeen ja rauhoittaa mieli. Mutta kummasti kierrokset laskivat, kun maltoin ottaa hetken itselleni pelkkään olemiseen.

Tyttären uimakoulun aikana 60 min / 9 km juoksulenkki. Ensimmäinen kunnon juoksulenkki pitkään aikaan! Tuli vähän kiire ennättää takaisin uimahallille ja jouduin juoksemaan reippaammin. Hyvin kulki vauhdikkaampikin juoksu. Pyörätiellä tulvi, oli pakko mennä läpi ja kastella jalat nilkkoja myöten. Onneksi autossa oli vaihtokengät.

Tiistai

10 min aamukävely, aamupäivällä töissä 10 min mindfulness. Tuntuu vieläkin epäluontevalta mennä puhelinkopperoon vain istumaan kesken työpäivän, vaikka tiedän, että työn tauotus on tärkeää. Tämäkin tauko tuli tarpeeseen ja keskittyminen terävöityi harjoituksen jälkeen.

Illalla 60 min astangajooga ja klo 21 kotona 15 min mindfulness.

Keskiviikko

Lounastunnilla 10 min kävely sateessa. Väsytti, töissä on kiireistä ja olin nukkunut pari yötä huonommin. Alkuillasta 20 min mindfulness-harjoitus kotona. Puolison kanssa iltakävely 45 min, satoi edelleen, mutta kävely sateessa virkisti mielen ja sydämen.

Torstai

Pitkästä aikaa aamutreeni kuntosalilla, 60 min. Tosi hyvä treeni, tein kaikenlaisia kyykkyjä ja sain lihakset mukavasti vähän kipeiksi.

Iltapäivällä töissä 10 min mindfulness ja alkuillasta kotona vielä 15 min.

Perjantai

Aamukävely 25 min. Töissä iltapäivällä 15 min mindfulness, työviikon päätteeksi iltapäivällä astangajooga. Taas kerran tosi hyvä joogatunti. Muutamassa asanassa riittää haastetta, mutta edistyn vähä vähältä.

Virkistävä aamukävely.

Lauantai

Päiväkävely 45 min. Iltapäivällä 15 min mindfulness.

Sunnuntai

Aamulla mindfulness 20 min. Aamupäivällä polkupitkis Nuuksiossa 85 min / 9,5 km.

Viikon aikana tein siis kaksi juoksulenkkiä yht. 2 h 25 min, kävelin 2,5 h, joogasin kahdesti yhteensä 2 h ja tein yhden salitreenin 60 min. Tästä kertyi liikuntaa 8 h, hyvä viikko siis oli. Mindfulness-harjoituksia oli joka päivä – hyvä minä! – ja niitä kertyi yhteensä 2 h 15 min. Tästä on hyvä jatkaa.

Nuuksio rauhoittaa mielen.

2 Replies to “Treeni palasi arkirutiineihin”

  1. Jooga on mahtavaa! Olen kokeillut paria eri suuntausta, mutta ehdottomasti parasta on astanga, nautin siitä miten se avaa lukkoja kehossa ja tuo täydellisen keskittymisen tilan. Ja se tunne hartioissa aina astanga-harjoituksen jälkeen on ihan ainutlaatuinen!

    1. Kiitos kommentista Matilda! Mulla sama, kokeilin yin-joogaa, mutta ei ole astangan voittanutta. Siinä on pakko keskittyä suoritukseen ja kaikki muu unohtuu, ja kehitys on palkitsevaa. Aina myös harjoituksen aikana jo huomaa, miten jumit aukeaa. Kivoja joogatunteja sulle! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.