Rentoutta ja tasapainoa ruokavalintoihin

Coaching saatu blogiyhteistyönä.

Ruokavalio on hieno osa juoksuharrastusta ja koko elämää. Hyvä ruoka tuo paljon iloa elämään ja kokkailu on kiva harrastus. Omilla ruokavalinnoilla voi vaikuttaa paljon niin treenien kuin palautumisen laatuun. Lisäksi ruokavalinnoilla on suuri vaikutus tietysti myös kokonaisterveyteen ja painonhallintaan.

Juoksuvalmentajani Minna on paitsi personal trainer ja life coach, myös ravintovalmentaja. Juoksuvalmennuksen rinnalla Minna on coachannut minua erilaisista hyvinvointiin liittyvistä aiheista ja edellisellä kerralla toivoin coaching-tapaamisemme aiheeksi ravitsemusta ja ruokavaliota. Coachingista sainkin Minnalta hyviä näkökulmia tasapainoiseen ja rentoon ravitsemukseen.

Perheessäni syömme normaalia kotiruokaa ja tykkäämme ruoanlaitosta. Korona-aikana, kun elämä kaventui kotioloihin, perheen kanssa yhdessä kokkaamisesta ja leffailtasta tuli jokalauantainen ohjelmanumeromme.

Syön kaksi lämmintä ruokaa päivässä ja lisäksi syön aina kunnon aamupalan, iltapäivällä välipalan sekä iltapalan. Coachingissa Minna painotti, että kestävyysliikkuja tarvitsee hiilihydraatteja. Itse en ole hiilarikammoinen. Hiilihydraattien osalta pyrin tekemään terveellisiä valintoja ja syön niin leipää, perunaa, pastaa kuin riisiä.

Huoletonta herkuttelua

Rakastan hyvää ruokaa ja herkkuja. Vaikka liikun paljon, ihan rajattomasti ei voi toki herkutella. Paino on mukava pitää omissa hyvänolon lukemissaan. Neljänkympin tällä puolen aineenvaihdunta hidastuu ja painoa saattaa kertyä vaivihkaa. Olen myös huomannut, että liika sokeri heikentää yöunen laatua ja aiheuttaa muutenkin epämiellyttävää oloa.

Stressi ja unen laatu vaikuttavat merkittävästi painonhallintaan. Viime vuonna olin aika kuormittunut ja herkuttelin melko surutta. Taisin olla jopa sokerikoukussa. Painoni nousi muutaman kilon ja tänä vuonna, kun unen laatu on parantunut ja stressi vähentynyt, stressikilot ovat lähteneet itsestään laskuun.

Joskus olen yrittänyt pudottaa painoa -500 kcal päivävajeella ja silloin olen huomannut, että juoksutreeni alkaa kärsiä. Jos jostain syystä haluaa pudottaa painoa, maltillinen painonpudotus on todella tärkeää ja tasapainoinen ravintoaineiden saanti tulee varmistaa.

Voi olla, että juoksutulokseni paranisivat, jos olisin 3-4 kg hoikempi. En kuitenkaan jaksa stressata kiloista ja vaakalukemia tärkeämpää minulle on ruokavalio, joka tuo iloa ja hyvää oloa. Tähän kuuluu myös herkuttelu, joskus vaikka joka päivä, jos siltä tuntuu.

Syömisen tiedostamattomat rutiinit

Ruokavalintoihin liittyy monesti tiedostamattomia rutiineja ja tunteita sekä sisäisiä sääntöjä. Coachingissa keskustelimme Minnan kanssa näistä tiedostamattomista puolista ja automaatioksi muuttuneista rutiineista, jotka eivät välttämättä ole hyvinvoinnin kannalta optimaalisia.

Esimerkiksi perjantaisin olen saattanut palkita itseni rankan työviikon jälkeen karkkipussilla, vaikka minun ei oikeastaan tee edes mieli karkkia. Tai työpaikkaruokalan lounasbuffetissa syön ”koko rahan edestä”, kun tästä on kerran maksettu lounassetelin verran. Joskus voi taas tuntea itsensä niuhoksi, jos kieltäytyy herkuista.

Joskus olen saanut itseni kiinni ajattelemasta, että kaikki ruoka pitää valmistaa itse eikä vaikkapa puolivalmisteita tai pakastekasviksia voi käyttää, kun ne eivät ole yhtä aitoja kuin tuoreet kasvikset tai itsetehty ruoka. Tämä johtaa helposti siihen, että kasvikset jäävät kurkkua ja tomaattia lukuun ottamatta kokonaan syömättä, jos ei ole aikaa pilkkoa ja keittää tuoreita kasviksia. Viime aikoina olenkin opetellut hyödyntämään myös pakastealtaan valikoimaa kasvisten lisäämiseksi ruokavalioon!

Mitä tulee terveelliseen ja tasapainoiseen ruokavalioon, mikään ääripää ei toimi – ei totaalikieltäytyminen eikä rajaton herkuttelu. Lisäksi haluan opettaa lapsilleni tervettä suhdetta ruokaan ja ylipäätään ylläpitää itsekin sellaista asennetta, että kun herkutellaan, niin herkutellaan, ja siitä on turha tuntea syyllisyyttä jälkeenpäin.

Minulle paras tapa tasapainoiseen ruokavalioon herkutteluineen on se, että syön monipuolista ja hyvää ruokaa, kokeilen uusia hyviä reseptejä, pidän ruoka-annokset maltillisen kokoisina (syön mieluummin päivän aikana usein ja vähemmän kerralla kuin harvemmin ja enemmän kerralla) ja sallin itselleni myös herkut.

Omia ruokavalintoja on aika ajoin hyvä pysähtyä pohtimaan: onko ruokavaliossa parantamisen varaa ja toisaalta, säilyyhän syömisessä myös ilo ja rentous? Itse koin coachingin juoksuvalmentajan kanssa hyväksi keinoksi pohtia omia ruokavalintoja.

Ihania kesäisiä ruokahetkiä sinulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.