Maratonennätyksen tavoittelua – parivalmennuksessa!

Kun jokin idea tai tavoite alkaa kyteä mielessä, siitä kannattaa puhua ääneen. Ääneen puhuminen tekee tavoitteesta konkreettisen ja yleensä aina löytyy joku, joka innostuu samasta tavoitteesta ja liittyy kanssakulkijaksi.

Minulle näin kävi syyskuussa. Viime vuonna teimme naisporukalla juoksureissun Paavo Nurmi Marathonille ja porukka jäi elämään inspiroivana Messenger-ryhmänä. Kerroin ryhmässä, että ensi vuonna haluan keskittyä maratonin juoksemiseen ja että olin miettinyt juoksuvalmentaja Pasi Päällysahon palkkaamista maratonharjoittelun tueksi.

Yksi Paavo-ryhmän jäsen on Poppis, Pikkuliten-blogia kirjoittava maratonkonkari ja juoksuystäväni. Poppis on juossut aiemminkin Pasin valmennuksessa ja mainitsi, että Pasi tarjoaa myös parivalmennusta – ja minä olin huomannut saman. Ei kestänyt kauaa, kun teimme päätöksen yhteisestä parivalmennuksesta vuoden 2021 Paavo Nurmi Marathonille!

Yhteisiä nimittäjiä

Blogin kirjoittamisen lisäksi Poppista ja minua yhdistää se, että olemme hyvin samantasoisia juoksijoita. Tämä on parivalmennuksessa luonnollisestikin tärkeää. Näin Pasi pystyy tekemään meille suunnilleen samanlaisen juoksuohjelman. Pasi myös sopivasti eriyttää ohjelmaa kummankin omien mieltymysten ja arjen aikataulujen mukaan.

Kaunista syksyä on hyvä muistella talven pimeinä tunteina.

Kummallakin meistä siintää mielessä myös maratonennätyksen juokseminen. Oma maratonennätykseni on tammikuulta 2018 Marrakechin maratonilla, jonka juoksin loppuaikaan 3:45. Ensi vuoden alussa siirryn N45-sarjaan, joten periaatteessa 3:45:n alitus avaisi minulle paikan Bostonin maratonille.

Bostoniin pääseminen vaatii toki hieman tulosreserviä, joten olisi vielä parempi juosta alle 3:40. Ja toki koronatilanne jättää nähtäväksi, milloin ylipäätään on mahdollista matkustaa ulkomaille maratonille. Mutta unelma elää!

Palaveerasimme Pasin ja Poppiksen kanssa juoksuvalmennuksen tiimoilta jo lokakuussa. Sovimme parivalmennuksen aloittamisesta helmikuussa, josta on sopivasti puoli vuotta Paavolle. Valmennus alkaa valojänistestillä Myllypuron liikuntahallissa. Tiedossa on 6×2000 m juoksutesti laktaattimittauksineen, joten keskitalven höntsäilyn karstat ravisevat heti valmennuksen alkajaisiksi juoksuradalle!

Ultralta maratonille

Maratonille treenaaminen on aika erilaista kuin ultralle, johon olen panostanut viime vuodet. Runsaan määräharjoittelun sijaan maratonennätyksen alittaminen vaatii vauhtikestävyyden virittämistä. Tällä hetkellä arvelen olevan noin 4 h 15 min maratonkunnossa, joten vauhtitreenit tulevat olemaan avainasemassa.

Päätös maratonille keskittymisestä oli minulle helpottava. Ultrajuoksu vie aikaa ja välillä olen stressannut treenimääristä. Ultraharjoittelussa treenitunteja kertyy helposti 7-10 h viikossa, mutta takaraivossa kytee helposti ajatus, etten koskaan treenaa tarpeeksi.

Treenipaineen kokeminen on tietenkin ihan hölmöä. Jos juoksulenkeistä tulee suorittamista, harrastus kääntyy itseään vastaan. Viimeisen parin vuoden aikana olen kuitenkin oppinut hellittämään pahimmasta suorituskeskeisyydestä ja juuri tällä hetkellä ultrahaaveista luopuminen ainakin joksikin aikaa tuntuu oikealta.  

Pasin ohjelmaan kuuluu myös voimaharjoittelua.

Jollekulle myös maratonille treenaaminen saattaa vaikuttaa äärettömän suorituskeskeiseltä, mutta minun mittapuullani maraton on tässä elämänvaiheessa kohtuullinen tavoite. Juoksu ja etenkin kovemmat treenit sopivasti annosteltuna antavat valtavasti energiaa arkeen ja on tosi palkitsevaa nähdä kehitystä.

Nyt odotan helmikuuta innolla – parivalmennus tuo ihan uutta maustetta juoksuharrastukseen! Ja sitä ennen nautin ’freelancerina’ juoksemisesta. 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.