Kympin kisa ja viikon muut treenit

Juoksin eilen lauantaina 10 km kisan Lohjan talvijuoksusarjan neljännessä osakilpailussa. Olen aina kalenterin salliessa käynyt Lohjalla juoksemassa, sillä se on mukavan matkan päässä kotoani ja kympin pikkukisasta saa hyvän kovan treenin ja kuntotason tsekkauksen. Lohjan talvijuoksusarjaa järjestetään marraskuusta maaliskuuhun kerran kuussa. Tapahtuma on pieni ja kyläkisamainen.

Eilinen kymppi oli ensimmäinen kympin kisani yhdeksään kuukauteen – edellisen kympin juoksin viime toukokuussa Berliinissä Avon Frauenlaufissa, joka oli eräänlainen paikallinen naisten kymppi. Silloin oli helle, mutta onneksi reitti mutkitteli varjoisassa Tiergartenissa.

Lohjan talvijuoksun startti.

Nyt minulla ei ollut kummoisia odotuksia kympin loppuajalle. Loppuvuonna en tehnyt vauhtikestävyystreeniä ollenkaan ja nyt tammikuussa juoksuohjelmassa on ehtinyt olla vasta pari vauhdikkaampaa treeniä. Olin saanut juoksuvalmentajaltani Minnalta hyvät kisaohjeet: suoritus anaerobisesta kynnyksestä maksimialueeseen, saa puuskuttaa mutta jaksaa juosta vahvasti ja hyvällä tekniikalla. Kelloa ei saa tuijotella vaan pitää juosta fiiliksen mukaan.

No, itse kisassa piti nöyrtyä tämänhetkisen juoksukunnon edessä. Loppuaikani oli 53:36 ja keskisyke 172 (anaerobinen kynnys 168, maksimi 187) ja hyydyin aika lahjakkaasti loppua kohti. Tietysti olin tyytyväinen, että juoksin kympin reilusti alle tunnissa, mutta juoksu tuntui raskaalta. Osallistujissa oli kova taso ja sain juosta aivan yksin maaliin, mikä kieltämättä harmitti.

Lohjan kymppi juostaan lisäksi kahtena edestakaisena kierroksena ja jo ensimmäisen kierroksen aikana päässäni alkoi perinteinen synkkä laulanta keskeyttää kisa vitosen kohdalle. Minulla oli jaloissa pelkät kesätrikoot ja tuntui, että etureidet eivät oikein kunnolla lämmenneet koko kisan aikana. Mutta jatkoin sisulla toiselle kierrokselle ja hoin itselleni, että hyvin menee!

Ja onneksi en keskeyttänyt, kyllähän se olisi harmittanut vielä enemmän jälkeenpäin. Tämän päivän kunto oli tämä ja tästä jatketaan treeniä.

Viikon muut treenit

Kisaviikon treenit ovat aina oma taiteenlajinsa, mutta onneksi oma juoksuohjelma määritti askelmerkit tähänkin. Maanantaina pidin lepopäivän ja tiistaina tein 30 min peruskestävyyslenkin ja tavanomaisen lihaskuntotreenini, joskin tällä viikolla ihan kotijumppana. Hyvän treenin saa kotonakin kehonpainolla ja kahvakuulaa heilutellen!

Keskiviikkona ohjelmassa oli vetotreeni. Koska Etelä-Suomessa ei edelleenkään ole lunta, menin tekemään vetotreenin paikalliselle urheilukentälle. Hyvä lämmittely alle, koordinaatiotreenit, 5×1 min vedot kovaa kävelypalautuksella ja hölkötellen takaisin kotiin. Tämä oli erityisen kiva treeni.

Torstaina kävin uimassa 1500 m / 47 min ja yritin taas keskittyä oikeaoppiseen vapaauinnin tekniikkaan. Uin tällä hetkellä enimmäkseen pullarin kanssa, mikä auttaa säilyttämään oikean uintiasennon ja keskittymään käsivedon harjoitteluun, kun ei tarvitse miettiä potkuja. Uiminen tuntuu tosi kivalta, koska siinä riittää haastetta ja se on erittäin hyvä oheislaji juoksun rinnalle.

Perjantaina pidin lepopäivän ja lauantaina oli kympin kisa. Tänään sunnuntaina ohjelmassa oli 90 min palauttava sauvakävelylenkki. Jälleen oikea muuvi juoksuvalmentajalta, sillä ilman ohjelmaa olisin tuskin malttanut mennä noin kevyesti. Tein sauvakävelylenkin mieheni kanssa Vihdin Palakosken mäkisissä ja teknisissä polkumaastoissa ja ylämäissä huomasin eilisen kisan painavan jaloissa. Sauvakävely oli mainio lopetus treeniviikolle!

Treenitunteja tälle viikolle kertyi reilut 6 h ja juoksu- ja kävelykilometrejä 32. Ensi viikolla tapaan juoksuvalmentajani kuntosalilla ja saan uuden saliohjelman, joka tähtää ennen kaikkea kestovoiman parantamiseen. Odotan innolla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *