Heinäkuu 2019 oli hyvä kuukausi. Ei monellakaan mittapuulla täydellinen, mutta juuri siksi erityisen tärkeä. Kesälomalla on aikaa ajatella oman hyvinvoinnin rakennuspalikoita ja miettiä, millä eväillä (kirjaimellisestikin!) lähden alkavaan syksyyn. Kaikkea kivaa, kiinnostavaa ja opettavaista tuli vastaan.
Seuraavia juttuja tarttui heinäkuulta mukaan. Osa vanhaa, osa uutta, kaikki merkityksellisiä sekä mielen että kehon tasolla.
Verigreipit. Tyttäreni ovat varsinaisia hedelmähiiriä ja meillä on siksi aina kotona hedelmiä. Kyllästyn liian makeisiin hedelmiin ja päätin antaa verigreipille mahdollisuuden. Ja ne osoittautuivatkin tosi hyviksi! Mukava sekoitus kirpeää ja makeaa. Jäin koukkuun.
Pohjoinen. Lappi on siitä jännä paikka, että mitä useammin siellä on käynyt, sitä pahemmin pohjoisen vimma iskee. Olemme jo alustavasti suunnitelleet ensi kesän reissua, tällä kertaa Norjaan. Tromsdalstind Skyrace (32 km / 2000 nousumetriä) olisi sopivasti elokuun alussa, mutta en tiedä, onko mulla paukkuja tuollaiseen kisaan. Reitti on oikeasti aika jyrkkä… Otan mielelläni vinkkejä vastaan, jos tiedät muita polkujuoksutapahtumia kesällä Norjassa!
Ruoanlaittoinnostus. Tykkään ruoanlaitosta ja sain lomalla taas kunnon ruuanlaittobuustin. Buustit kulkee aika lailla käsi kädessä ajankäytön ja kiireen kanssa. Kyse on tosin vain priorisoinnista. En halua enää päästää mun arkea sellaiseksi, ettei ole muka aikaa panostaa laadukkaaseen, terveelliseen ja monipuoliseen ruokaan. En ole kiireisimpinäkään aikoina enää syönyt kovin epäterveellisesti, mutta esim. kasvisten käyttö ruoanlaitossa yksipuolistuu kiireessä tomaatti-kurkkulinjalle. Nyt olen kokkaillut paljon erilaisia kasviksia ja tällä linjalla jatketaan.
Stressihormonien taltuttaminen. Heinäkuussa juostu 55 km polku-ultra laukaisi jo ennestään kuormittuneessa kehossani aika kovat ylikierrokset. Nukuin huonosti, vaikka oli kesäloma. Samaan aikaan luin sattumalta Kaisa Jaakkolan kirjaa Hyvän olon hormonidieetti ja siellä oli paljon mielenkiintoista asiaa pitkittyneen stressin ja toisaalta kovan liikuntasuorituksen vaikutuksesta kortisolin eritykseen. Kohonnut kortisoli taas vaikuttaa mm. uneen ja painon kertymiseen. Tämä sai miettimään, kuinka paljon hormonit vaikuttavat vointiimme, ja kuinka toisaalta omalla toiminnalla voi paljon vaikuttaa hyvinvointiin ihan hormonaalisella tasolla.
Mindfulness. Muutama vuosi sitten työterveyspsykologi suositteli mulle Headspace-sovellusta mindfulness-harjoituksiin, ja olen käyttänyt sitä säännöllisen epäsäännöllisesti. Nyt aktivoiduin taas Headspacen käytössä ja tilasin maksullisen version, jossa on paljon mindfulness-harjoituksia erilaisiin arjen tilanteisiin. Muutenkin aloin miettiä, kuinka tärkeää on ottaa rauhoittumisen hetkiä pitkin päivää, eikä vasta illalla ennen nukkumaanmenoa. Vähimmillään rauhoittuminen on sitä, että hengittää muutaman kerran syvään ja tyhjentää pään turhasta hälystä.
193 km. Juoksua, kävelyä ja sauvakävelyä. +12 asteessa, +32 asteessa. Poluilla, asfaltilla, tunturissa, tasamaalla. Kaksi kisastarttia. Ja lisäksi vähän pyöräilyä, uintia, joogaa ja lihaskuntoharjoittelua. Kävin myös elämäni ensimmäisen kerran heinäkuussa kuntosalilla! 😊 Nyt tähtään Tallinnan maratonille 7.9. ja sen jälkeen heittäydyn vapaarouvaksi. Syksyllä ajattelin vaihteeksi juosta vähemmän ja harrastaa enemmän muita lajeja.
Millainen heinäkuu sinulla oli?
Ihania oivalluksia!
Kiitos Mirva! 🙂