Aina voi juosta kevyesti

Vietimme syyslomaviikon perheen kanssa Espanjan Aurinkorannikolla. Olimme ensin kuusi päivää Nerjassa, pienellä viehättävällä paikkakunnalla Málagasta itään, sitten vielä kolme päivää Málagassa. Olin miettinyt etukäteen, että juoksisin lomalla jotakuinkin joka päivä ja tekisin sauvakävely-/juoksuretkiä läheisille vuorille.

Frigilianan kylä.

Mutta sitten ei huvittanutkaan juosta. Tuntui vaan kivalta olla perheen kanssa ja ottaa ihan rennosti, eikä miettiä koko ajan seuraavia treenejä tai säätää lenkkejä sopimaan perheen päiväohjelmaan.

No, huvittamattomuudesta saa tietysti kehiteltyä itselleen syyllisyydentunteen ja sitten mennäänkin ihan sivuraiteille lomafiiliksen kanssa.

Juoksua harrastamaton ihminen tietysti kysyy, pakkoko sitä on aina juosta, eikö voi vain joskus olla juoksematta. Kun juoksu on kuitenkin iso osa omaa identiteettiä ja elämäntapa, niin sitä jotenkin kadottaa itsensä, jos ei juokse ollenkaan. Olo ei tunnu omalta. Ja lomalta ollaan kuitenkin hakemassa hyviä hetkiä ja elämyksiä, ja juoksu kuuluu niihin.

Mikä siis neuvoksi, jos ei huvita juosta? Mene kevyelle lenkille. Mene vaikka vaan kävelylle ja ota määränpääksi jokin kiinnostava paikka, joka on tavoitettavissa kävellen. Tee vaikka kuinka kevyt treeni, kunhan lähdet. Ja jos tuntuu siltä, niin ota hölkkäaskelia. Iloitse kevyestä lenkistä – sillä tuskin kenelläkään juoksijalla on tarpeeksi treenipäiväkirjassaan todella kevyitä lenkkejä.

Ja näin teinkin. Sain yhdeksässä päivässä tehtyä neljä lenkkiä ja kävely-hölkkää kertyi 33 km. En vilkaissutkaan polkuja, vaan nautin Nerjan ja Málagan kaupunkitunnelmasta. Etenkin Nerjassa oli todella mäkistä ja neljästä peruskestävyyslenkistä kertyi nousumetrejä lähes 800. Kaikki lenkit hölköttelin 115-133 keskisykkeellä eli todella matalilla tehoilla. Ja näistä kaksi puolison kanssa – harvinaista herkkua sekin 🙂

Jokaisen lenkin jälkeen oli tosi kiva fiilis ja ajattelin että näin on hyvä. Ei tarvitse puskea lenkkiä väkisin, vaan etenkin tähän aikaan vuodesta on todella hyvä antaa juoksun ilon löytyä rauhassa. Lomaviikon jälkeen tuntuu tosi kivalta palata takaisin arkirutiineihin ja lisätä vähitellen treenimääriä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *