80 kilometrin juoksuviikko

Tällä viikolla minulle kertyi kokonaista 80 kilometriä juoksua!

Alkuvuonna juoksin noin 30 km viikossa ja viime viikkoina olen juossut 40-60 km viikossa. Juoksumäärien maltillinen lisäys on tuntunut hyvältä: treenimäärä ei ole millään viikolla tuntunut liian suurelta, mutta kehitystä on tapahtunut koko ajan. Olen vähitellen saanut myös lisää juoksuvauhtia, jolloin kilometrien kerryttäminen on toki helpompaa.

Tämän viikon kilometriharppaus tapahtui osittain sattumalta, koska juhannusviikkooni mahtui kaksi yhteispitkistä sekä kova vetotreeni. Ensimmäinen pitkis oli tiistaina, jo perinteeksi muodostunut city-juhannuslenkki Helsingin rannoilla Pikkuliten-blogia kirjoittavan Poppiksen sekä neljän muun mahtavan naisen kanssa.

Hymy korvissa Millan kanssa juostessa.

Toisen yhteispitkiksen juoksin torstaina Millan kanssa. Alun perin Millan ja minun piti juosta kesäkuun alussa Färsaarten maraton, mutta matka peruuntui koronatilanteen vuoksi. Milla oli tulossa Vaasasta etelään juhannuksen viettoon ja sovimme, että juoksemme korvaavan yhteisen lenkin juhannusaatonaattona minun kotimaisemissani Veikkolassa. Melkein sama asia kuin Färsaaret! 😉

Näiden kahden pitkiksen lisäksi pääsin viime sunnuntaina ystäväni Outin kotiseuran Tampereen Maratonklubin yhteispolkulenkille. Näin ollen sain kesäkuun puoliväliin kunnon treeniryppään – kolme pitkää lenkkiä viiden päivän sisään!

Ihanaa, yhteislenkkejä!

Olen juossut lähes koko kevään yksin. Onneksi pidän yksin juoksemisesta – tykkään siitä, että voin lähteä lenkille silloin kuin omiin aikatauluihini sopii ja voin juosta täsmälleen omaa tahtia.

Nyt odotin kuitenkin yhteislenkkejä ystävien kanssa kuin kuuta nousevaa. Yhteislenkillä aika kuluu siivillä: jutellaan kaikesta mahdollisesta ja ihastellaan maisemia. Yhdessä juokseminen on todella voimaannuttavaa ja olen kiitollinen, että olen saanut tutustua näihin ihaniin ihmisiin.

Juhannuslenkkimme naisenergiaa!

Tiistain perinteiselle juhannuspitkikselle starttasimme puoli viideltä Kiasman edestä. Poppis johdatteli joukkoamme Kampin läpi Ruoholahteen ja Lauttasaareen. Helsinki näytti kauneimmat puolensa ja vehreä Lauttasaari oli kuin toisesta maailmasta. Jatkoimme matkaa Kaskisaaren, Kuusisaaren ja Lehtisaaren kautta kohti keskustaa.

Lenkin päätteeksi koko kuuden naisen poppoomme osti Postitalon K-kaupasta jäätelöt. Fiilistelimme jäätelöiden äärellä juuri päättynyttä juoksulenkkiä ja väistelimme lokkeja. Lenkistä kertyi kilometrejä 20 km, keskivauhtimme oli 7:02 min/km ja keskisykkeeni oli 132.

Juhannuslenkin reitti.

Keskiviikkona Milla tuli meille yöksi ja torstaina me kaksi aamuvirkkua heräsimme aikaisin ja lähdimme aamupalan jälkeen juoksemaan. Yöllä oli satanut kaatamalla ja aamulla ilma oli kosteanraikas. Oli täydellinen juoksusää: lämmintä ja pilvistä.

Aikeissamme oli juosta 25 km lenkki. Suunnittelin juoksureitin niin, että noin parin tunnin juoksun jälkeen pysähtyisimme meillä huoltotauolla. Reitti oli melko mäkinen (kuten joka puolella Veikkolaa) ja kävelimme kaikki ylämäet. Juoksu tuntui helpolta ja luonnon vihreys vyöryi joka puolelta. Juttelimme, että olo oli välillä kuin tropiikissa!

Lenkin ensimmäinen puolisko taittui nopeasti. Juoksu kulki molemmilla loistavasti ja totesimme, että meneehän se pyöreät 30 km saman tien. Ja näin tehtiin. Sykkeet nousivat loppua kohti, mutta toisen puoliskon juoksuvauhtimme oli myös 20 sek nopeampi per kilometri.

Ja luonnollisestikin jäätelöt kuuluivat myös tämän lenkin palkinnoksi! Juoksimme yhteensä 31 km 7:06 min/km keskivauhdilla. Kummallakin meistä oli sellainen olo, että maratonin vaatimat 11 km olisivat tulleet helposti täyteen. Keskisykkeeni oli 137.

Veikkolan tropiikki.

Ja lisää löylyä loppuviikosta!

Viimeaikaiset juoksutreenini ovat menneet vissiin valmentajankin mielestä hyvin, sillä pitkisrupeaman jälkeen hän ei suinkaan laittanut minua täyslepoon: perjantaina juhannusaattona ohjelmassa oli 60 min palauttava pk1-lenkki, lauantaina kova vetotreeni ja sunnuntaina jälleen palauttava lenkki.

Heräsin kaikkina aamuina ilman kellonsoittoa aikaisin ja hyvin nukkuneena ja tein treenit heti aamusta. Oli ihanaa tulla treeneistä kotiin, syödä rauhassa toinen aamupala ja viettää loppupäivä keskikesää juhlistaessa.

Olen tosi tyytyväinen viikon juoksusaldoon ja onnellinen ystävien kanssa jaetuista kokemuksista. Nyt juoksuohjelmassa on kevyt alkuviikko ja ensi lauantaina juoksen ensimmäisen livekisan sitten helmikuun: Helsinki Trail Runin 10 km matkan Paloheinässä. Hikistä menoa tiedossa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *